Uitstraling aan alle kanten

Op het Zeeburgereiland in Amsterdam realiseerde architectenbureau Studioninedots de woontorens Akropolis en De Generaal. Architect Joost Maatkamp vertelt over de totstandkoming van de torens en over de keuzes die het team maakte tijdens het proces. Zoals de keuze voor de gevelstenen.

Studioninedots ontwierp twee torens met in totaal 142 huurwoningen. Het team nam de vrijheid om flink gewijzigde bouwvolumes voor te stellen aan de opdrachtgevers, woningbouwcorporatie De Alliantie en Lingotto Ontwikkeling. Die eigenzinnigheid pakte goed uit: beide waren gecharmeerd van het voorstel en het stedenbouwkundig frame werd aangepast. 

Joost Maatkamp: “Met ons ontwerp wilden wij het hoekpunt van het nieuw te ontwikkelen gebied, bij de Schellingwouderbrug, accentueren. Niet met een massief blok, zoals het initiële plan voorschreef, maar met twee ranke torens, een hoger dan de ander, met ruimte ertussen. Het hogere blok markeert de hoek van het gebied. Het lagere blok vormt een natuurlijke overgang naar de naastgelegen bebouwing. In het stedenbouwkundig frame was een gebouw met een atriumachtige binnenruimte gedacht. Ons tegenvoorstel was een compacte plattegrond met een corridor die de woningen ontsluit. Alle leefruimtes werden aan de gevel gelegd. We hebben een helder schema gehanteerd, met veel glas dat maximaal uitzicht garandeert. Wij vinden het bijzonder dat de mooiste plek van het eiland voor de bewoners van de sociale huurwoningen is. Deze woningen hebben ook nog eens het allermooiste uitzicht.” 

‘De twee torens hebben interactie met elkaar’


Typerend voor de torens zijn de ‘setbacks’ die de gebouwen naar boven toe stapsgewijs ranker maken. De setbacks zelf bieden plaats aan terrassen. “Beneden staan de torens stevig op de grond. Daarna neemt per sprong het aantal woningen af, wijzigt de plattegrond van de verdiepingen en verandert het raampatroon in de gevel.” In het stedenbouwkundig plan lag de wens vast om de gebouwen alzijdig te maken. Dat betekende een extra uitdaging voor het gevelontwerp: de torens moesten van alle kanten met elkaar kloppen en interactie met elkaar hebben. “De torens zijn familie van elkaar en reageren op elkaar, bijvoorbeeld in het patroon van de balkons en de gevelramen. Twee patronen alterneren per hoogtesprong en per zijde en dat per toren tegengesteld. Dit levert een rustig beeld dat echter nergens hetzelfde is.”

‘Het lijkt wel of de gevels leven’


Voor de gevel kozen opdrachtgevers en architecten voor vier varianten gevelstenen van Rodruza: pistache en grijs gesinterde stenen op waalformaat, beide ook in een wasserstrich-variant. “Het kwaliteitsplan schreef een lichte kleur steen voor. We vielen voor het pistache en grijze pallet gevelstenen. De beslissing was snel gemaakt. De sortering stenen is rijk en heeft een prachtige sintering. Ik vind persoonlijk het spel van licht en donker in de stenen erg mooi, het verschil dat optreedt als de zon wel of juist niet op de gevels staat. Het lijkt wel of de gevel leeft, er zit diepte in. Het beoogde effect konden we goed testen door proefmuurtjes te laten metselen; zo konden we de vorm, kleur en type voeg beoordelen en de sortering effen, gesinterde, gladde en stenen met structuur bepalen. Het resultaat is echt geworden wat we voor ogen hadden. Als ik de gebouwen bekijk ben ik erg tevreden met de uitstraling: het spel van licht en donker, de detaillering en de verschillende situaties die samen een eenheid vormen.”

Bekijk meer foto's van dit project >>


De gevelstenen die zijn gebruikt voor beide torens komen uit de Black & White Shades collectie van Rodruza. Studioninedots koos de gevelstenen in de showroom van STEEN! In Rotterdam. Online kiezen kan ook: met Rodruza's Gevelconfigurator, kunnen architecten hun ideale gevel samenstellen en uitwerken tot een fotorealistisch ontwerp, inclusief alle technische data.