Het Aarkadekwartier

Plaats   Alphen aan den Rijn
Locatie   Het Aarplein
Architect   Van Manen Architecten, Ir. J. (Job) Beerthuizen
Toegepaste gevelsteen
Merwede (Mangaan Bont Gesinterd Wasserstrich) WF VB WS / Rivieren / Waalformaat / VB Wasserstrich
Rossums Bont WF HV / Waalformaat / Handvorm
Alems Bont Gesinterd WF HV / Waalformaat / Handvorm
Oranje Bont Gesinterd WF HV / Waalformaat / Handvorm
Zwart Wasserstrich WF VB WS / Black & White Shades / Waalformaat / VB Wasserstrich
Grijs Gesinterd Wasserstrich WF VB WS / Black & White Shades / Waalformaat / VB Wasserstrich
Superwit WF HV / Black & White Shades / Waalformaat / Handvorm
Vecht (Naturel Bont Wasserstrich) WF VB WS / Rivieren / Waalformaat / VB Wasserstrich

Het AarkadekwartierHet AarkadekwartierHet AarkadekwartierHet AarkadekwartierHet AarkadekwartierHet AarkadekwartierHet AarkadekwartierHet AarkadekwartierHet AarkadekwartierHet Aarkadekwartier

Fotograaf   Thea van den Heuvel
Type project   Inspiratie, Wonen

Het Aarkadekwartier

Op het Aarplein in Alphen aan den Rijn zijn visueel rijke gevels ontworpen die op een eigentijdse manier refereren naar de binnenstedelijke situatie. En dat alles in een breed palet van Rodruza bakstenen.

Sprekend gevelmetselwerk

In kader van de vernieuwing van het Centrum Lage Zijde was ook het Aarplein aan de beurt om te worden verdicht met woningen. Hiervoor is plaats gemaakt door de nieuwbouw van een parkeergarage, waardoor de parkeerfunctie van het plein sterk kon worden verminderd.

Voor de 105 woningen op dit plein is er in beeld aansluiting gevonden bij de fraaie straatwanden van de Alphense binnenstad. De gevelontwerpen refereren op een ontspannen, eigentijdse manier aan verschillende panden in de omgeving. Hierdoor is een gevarieerd beeld ontstaan van onderling afwijkende gevels van verschillende breedtes die, door verschillende spouwdieptes, losjes ten opzichte van elkaar lijken te verspringen.

Bijzondere steensorteringen

De stenen zijn door de architect handmatig uitgezocht op onze steenfabriek. In een project met veel variatie speelt de steensortering een grote rol, maar Rodruza had genoeg in huis voor het Aarkadekwartier.

De verschillende texturen van de wasserstrich-stenen en handvormstenen hebben hun dienst bewezen bij het aanzetten van de eigen identiteit van de gevelontwerpen. De bont gesinterde stenen vielen in het bijzonder in de smaak bij de architect, omdat ze het metselwerk een hele mooie diepte geven. De groene gloed van bepaalde sorteringen is opgehaald met een geglazuurde accentsteen. Het veelzijdige palet van Rodruza maken hier echt het verschil.