Oosterparkkwartier Groningen

Plaats   Groningen
Locatie   Florakade
Architect   KAW Architecten: Beatrice Montesano, Annette Barelds en Dirk-Jan Metselaar
Toegepaste gevelsteen
Honte (Oranje Bont Wasserstrich) WF VB WS / Rivieren / Waalformaat / VB Wasserstrich
Zaan (Rood Bont Gesinterd Wasserstrich) WF VB WS / Rivieren / Waalformaat / VB Wasserstrich
Jeker (Mangaan Bont Wasserstrich) WF VB WS / Rivieren / Waalformaat / VB Wasserstrich

Oosterparkkwartier GroningenOosterparkkwartier GroningenOosterparkkwartier GroningenOosterparkkwartier GroningenOosterparkkwartier GroningenOosterparkkwartier GroningenOosterparkkwartier GroningenOosterparkkwartier GroningenOosterparkkwartier GroningenOosterparkkwartier GroningenOosterparkkwartier Groningen

Fotograaf   Thea van den Heuvel
Type project   Inspiratie, Wonen

Een bijzonder esthetisch ontwerp

Twee gesloten bouwblokken met 119 woningen aan het van Starkenborgkanaal maken het plan van Berlage compleet. Zoals in de hele wijk, zijn ook hier de bouwblokken stedenbouwkundig ontworpen als één geheel. Met grote hoge hoeken, veel buurtgroen en een bijzondere overgang naar de binnenstraat maakt het een duidelijk statement. Want al in 1928 besloten de wethouders dat de rand van Groningen, en met name vanaf Delfzijl, "een bijzondere esthetische kwaliteit" moest krijgen. Zo wilden ze van het imago provinciestad af komen.

Jaren ’30 architectuur in een nieuw jasje

Ook met de klassieke baksteenarchitectuur grijpt het plan terug naar het verleden. Dat zie je aan de betonnen ornamenten, mooie metselwerkverbanden en de details in hekwerken. Deze elementen komen terug in het hele plan en brengen daarmee eenheid in het blok met twaalf verschillende woningtypes. Voor wie bijzonder wil wonen, kan terecht in de hoge woningen aan het kanaal en het park. Deze zijn ondiep en hebben dus veel licht. Je ‘woont’ hier op de begane grond én de eerste verdieping.

Groninger Architectuurprijs 2020

Het oosterparkkwartier heeft mooie complimenten gekregen van zowel huidige bewoners als professionals. Vanuit de Groninger Architectuurprijs 2020 kreeg dit bijzonder stukje wijk de derde prijs van de vakjury en de tweede prijs van de publieksjury. “Geheel in de geest van het stedenbouwkundig plan van Berlage is hier gezocht naar een soort evidente woonkwaliteit. Dat zien we terug in het ontwerp van het ensemble, de profielen van de gebouwen, de zorgvuldige adressering, de articulaties van de hoeken, de kleurstellingen en robuuste materialen en het zoeken naar de juiste schaal in groene ruimtes”.