Plan Rosmolen

Plaats   Tussen Ringbaan-Oost en Hoefstraat te Tilburg
Locatie   Tilburg
Architect   Bedaux de Brouwer en KAW Architecten
Toegepaste gevelsteen
Honte (Oranje Bont Wasserstrich) WF VB WS / Rivieren / Waalformaat / VB Wasserstrich

Plan RosmolenPlan RosmolenPlan Rosmolen

Fotograaf   Thea van den Heuvel
Type project   Inspiratie, Wonen

Rosmolen was een typische volkswijk, met kleine woningen, smalle straatjes en weinig groen. De 240 bestaande woningen waren zodanig verouderd dat renovatie geen optie was. Alle woningen werden gesloopt, er kwamen 114 sociale huurwoningen en 45 koopwoningen voor terug.

| VERSLETEN VOLKSWIJK WORDT WEER PRETTIGE LEEFOMGEVING

De opdrachtgevers, twee Tilburgse woningcorporaties, benaderden KAW en Bedaux de Brouwer om  hun visie op plan Rosmolen te presenteren. Pieter Bedaux: “Er lag al een plan van De Zwarte Hond om de bestaande wijk volledig te herstructureren. Wij hebben onze pitch gedaan, KAW ook, en direct bleek dat wij elkaar heel goed zouden aanvullen. KAW  blinkt uit in het laten participeren van bewoners, een belangrijk uitgangspunt bij dit plan. Wij scoorden hoog met onze visie op architectuur. Beide aspecten vonden de opdrachtgevers zeer waardevol. Ze vroegen ons om samen op te trekken in dit project en dat hebben we met veel plezier - en een mooi eindresultaat! - gedaan. Ik ken Mathieu Kastelijn van KAW goed uit onze studieperiode. We zijn met onze teams letterlijk samen in de wijk gaan zitten, in een van de bestaande woningen. Van daaruit hebben we de hele operatie georganiseerd.”

“De toekomstige bewoners zijn nauw betrokken bij het ontwerp van de 114 sociale huurwoningen. Door middel van onder meer workshops hebben we hun wensen en ideeën geïnventariseerd en omgezet in concrete plannen. Uit al die wensen is een variëteit aan woningtypes gekomen, in een Amsterdamse school-achtige setting. We hebben de straten als geheel vormgegeven, over elke hoek nagedacht en op een ambachtelijke manier ontworpen. We wilden interessante plekken creëren en het gevoel van de volksbuurt terugbrengen. Met het grote verschil dat we veel meer ruimte, lucht en groen hebben toegevoegd. Voor de woningen zelf hebben we ons laten inspireren door de stijl van de woningen die er vroeger stonden; we hebben voortgeborduurd op de traditie van de wijk. Bijvoorbeeld met de diep terugliggende voordeuren, wat maakt dat je net even een lekker plekje hebt om buiten een praatje te maken. Maar ook met de Delftse stoepen, de grote ramen en bijzonder metselwerk, gebaseerd op bestaande patronen in de wijk.”

“Ondanks alle verschillende woningtypes, vonden we het belangrijk dat er eenheid kwam in de wijk. We hebben daarom strak vastgehouden aan een aantal hoofdingrediënten: witte kozijnen, donkere dakpannen en rood-oranje baksteen. Bedaux de Brouwer heeft een lange traditie met het werken met baksteen, het is een heel belangrijk materiaal voor onze architectuur. We hadden samen met baksteenfabrikant Rodruza net een aantal andere projecten gedaan. Het cultureel centrum in Hilvarenbeek stond nog vers op mijn netvlies. De mooie diepe tonen van de stenen waren me bijgebleven, het genuanceerde palet. En ook de betaalbaarheid. Ik was heel enthousiast over de rood-oranje steen in jarendertigstijl met een Amsterdamse Schooluitstraling. Dat zochten we, maar niet te letterlijk. We wilden graag een eigenzinnige, niet te brave steen. Eén met een eigen smoel, die zou aanhaken bij de couleur locale van de wijk. De steen die we hebben gekozen doet dat perfect.” 

“Ik denk dat we erin geslaagd zijn om met beproefde middelen en elementen die duidelijk afkomstig zijn uit een traditie, iets te maken dat vernieuwend en verfrissend is. Rosmolen is een hele prettige wijk geworden waar een enorme keur aan individuele woonwensen verenigd is in een samenhangend totaalbeeld. Het belang van de bewoners heeft altijd voorop gestaan en zo moet het ook zijn. Alle betrokken partijen hebben hun ego’s opzij gezet en zo zijn er bijzondere dingen ontstaan.” 

Plan Rosmolen werd in oktober 2018 opgeleverd.