Woontoren Onyx

Plaats   Eindhoven
Locatie   Emmasingelkwadrant in de binnenstad van Eindhoven
Architect   Diederendirrix, Eindhoven
Toegepaste gevelsteen
Pistache Gesinterd BS VB / Black & White Shades / BS Formaat (DF) / Vormbak
Pistache Gesinterd Wasserstrich BS VB WS / Black & White Shades / BS Formaat (DF) / VB Wasserstrich

Woontoren OnyxWoontoren OnyxWoontoren OnyxWoontoren OnyxWoontoren OnyxWoontoren OnyxWoontoren OnyxWoontoren Onyx

Fotograaf   Mitchell van Eijk
Type project   Inspiratie, Wonen

Woontoren Onyx in Eindhoven is onderdeel van de transformatie van het Emmasingelkwadrant in de binnenstad. Diederendirrix is op deze locatie betrokken bij meerdere architectuurprojecten. Naast de nieuwbouw van Woontoren Onyx omvat de transformatie van de gebouwde omgeving ook de herbestemming van het Philips Lighting gebouw en de nieuwbouw van het Gaagle gebouw.

Woontoren Onyx is 84 meter hoog en telt in totaal 13.000 m2 vloeroppervlak. Het gebouw heeft 22 verdiepingen met 135 appartementen en op de 23e verdieping bevindt zich een luxe penthouse. Elke verdieping bestaat uit 6 appartementen van ongeveer 70 m2. Deze zijn op het oosten of het westen georiënteerd voor een comfortabele bezonning en een goed uitzicht. De plint van het gebouw heeft een commerciële functie en parkeren is mogelijk in de garage onder het verhoogde plein.

In stedenbouwkundig opzicht voegt de vormgeving van het gebouw zich enerzijds naar het Lighting gebouw en anderzijds naar de bebouwing langs de Mathildelaan en voegt daar een duidelijk stedelijk accent aan toe. Niet alleen de hoogte en verticaliteit van de toren dragen hieraan bij, maar ook de bekroning van het gebouw. De verlichte ‘kroon’ refereert aan de vormgeving van de Lichttoren en het Klokgebouw op Strijp-S.De reeks lichtelementen benadrukt de as langs de voormalige Philips-complexen van het centrum naar landgoed de Wielewaal.