Aarplein 11.jpeg

Sprekend gevelmetselwerk

In gesprek met: architect Job Beerthuizen

 

Op het Aarplein in Alphen aan den Rijn zijn visueel rijke gevels ontworpen die op een eigentijdse manier refereren naar de binnenstedelijke situatie. En dat alles in een breed palet van Rodruza bakstenen. We spraken Job Beerthuizen, architect en partner bij Van Manen over dit project.

 

Sprekend gevelmetselwerk

In kader van de vernieuwing van het Centrum Lage Zijde was ook het Aarplein aan de beurt om te worden verdicht met woningen. Hiervoor is plaats gemaakt door de nieuwbouw van een parkeergarage, waardoor de parkeerfunctie van het plein sterk kon worden verminderd.
 

Job Beerthuizen, van manen
De gevels refereren op een ontspannen manier aan panden in de omgeving.

“Voor een zachte landing van 105 woningen op dit plein hebben we in beeld aansluiting gevonden bij de fraaie straatwanden van de Alphense binnenstad. Dat was vanzelfsprekend een metselwerkarchitectuur. Daarbij hebben we de gevelontwerpen op een ontspannen, eigentijdse manier laten refereren aan verschillende panden in de omgeving. Hierdoor is een gevarieerd beeld ontstaan van onderling afwijkende gevels van verschillende breedtes die door verschillende spouwdieptes losjes ten opzichte van elkaar lijken te verspringen.”

 

De eerste twee fasen met grondgebonden woningen zijn in 2018 gestart en inmiddels al even bewoond. Voor de derde fase, met appartementen en woningen die grotendeels op een halfverdiepte parkeerbak staan, is men zojuist gestart met het metselen van de buitengevels.

Aarpein 10.jpeg
Job Beerthuizen, van manen
Ik ben echt  fan van de bont gesinterde stenen; die geven het metselwerk een hele mooie diepte.
Samenwerking met Rodruza

De stenen zijn uitgezocht op de steenfabriek van Rodruza. In een project met veel variatie speelt de steensortering een grote rol, maar Rodruza had genoeg in huis voor het Aarkadekwartier.


“We hebben voor dit project echt uitgepakt wat betreft verschillende steenkleuren. Ook de verschillende texturen van de wasserstrich-stenen en handvormstenen helpen bij het aanzetten van de eigen identiteit van de gevelontwerpen. Ik ben echt een fan van de bont gesinterde stenen; die geven het metselwerk een hele mooie diepte.”

 

“De Vecht sortering heeft een groene gloed die we wilden ophalen met een geglazuurde accentsteen. Rodruza heeft goed geholpen door de juiste glazuurstenen te vinden. Het veelzijdige palet van Rodruza werkt hier gewoon heel goed. Deze stenen maken echt het verschil.”

 

Rodruza denkt graag mee over de mogelijkheden binnen een ontwerp. Hoe kunnen we je helpen?