De Holocaust. Een blijvend belangrijk thema, voor eenieder van ons. Een thema dat -ook vandaag de dag nog- relevant is. Het Nationaal Holocaust Namenmonument houdt dat thema niet alleen levend, het geeft ook de 102.000 Joden, Roma en Sinti die tijdens de Tweede Wereldoorlog het leven lieten, maar nooit een graf kregen, een naam.
Het monument is sterk gerelateerd aan de joodse wijk. Een écht Amsterdams monument, op een specifieke plek in de joodse buurt. De stenen zijn zo ontwikkeld dat ze afgestemd zijn op de architectuur uit die tijd. De steen met de naam verbindt de architectuur met de slachtoffers. Individuele stenen, individuele namen, individuele verhalen.
Elke steen symboliseert een slachtoffer. Daarom moest elke steen perfect zijn.
De stenen zijn als onderdeel van dit ontwerp in goede samenwerking ontwikkeld. Iedere steen toont de naam, geboortedatum en de leeftijd bij overlijden van één van de slachtoffers. Daarom moet elke steen perfect zijn. De glimmende letters bovenop het monument zijn een oproep om zoiets nooit meer te laten gebeuren.
De stenen zijn met uiterste precisie en toewijding ontwikkeld en omdat dit proces is iets anders dan de dagelijkse focus van keramische gevelstenen bakken, hebben we intern verteld wat de achtergrond is. Dat maakte de mensen in onze fabriek extra betrokken bij het proces.
We waarderen het zeer dat we een kans hebben gekregen een bijdrage te leveren in dit proces. 102.000 namen, daar werden wij stil van. De plek, gecreëerd voor bezinning en reflectie, doet je beseffen hóeveel slachtoffers er daadwerkelijk zijn gevallen. Dat mogen we nooit vergeten.
De stenen zijn met uiterste precisie en toewijding ontwikkeld